torstai 5. lokakuuta 2023

Koira treenataan kotona

Paljon näkee viestejä eri medioissa että kun ei mahdu kerhojen harjoituksiin treenaamaan, niin homma menee ihan ketuilleen. Näinhän se ei ole, vaan koira treenataan kotona. Kerhojen harjoituksissa käydään varmistamassa että koira kehittyy ja saadaan treenareilta vinkkejä mihin suuntaan voisi treeniä suunnata. Seuraava aihe on, että kun kotona ei ole rataa, laitteita, yms… 

Yleensä treeneihin pääsee ohi jonon talkoilemalla. Jos tarvitset/haluat kokeneen treenarin apua treenataksesi koiraasi, on kohtuullista auttaa treenien onnistumista uhraamalla siihen myös omaa aikaa, jotta saadaan treenit järjestymään (vaikka se tarkoittaisi että joutuisit jättämään oman koirasi sillä kertaa kotiin). Ja kaikkiin tehtäviin opetetaan, kyse on omasta innostuksesta.

Koira treenataan kuitenkin pääosin kotona. Tässä kirjoituksessa on muutamia ideoita kotona treenaamiseen.


Käyttäytyminen koe- ja kilpailupaikalla, harjoituksissa

Hyvin käyttäytyvän koiran kanssa on kiva harrastaa. Toisaalta, kun tullaan radalle niin koira tietää mitä on tulossa ja kiihko nousee, silloin unohtuu helposti kaikki muu. 

Koira tulisikin kouluttaa kulkemaan hihnassa kiskomatta, tulemaan luokse käskystä, odottamaan hihnan kytkemistä sekä odottamaan. Kilpailu- ja koepäivät ovat pitkiä ja useamman startin tapahtumissa pääosa ajasta on odottamista. Yksi vinkki, koirat ovat rutiinieläimiä eli pitävät rutiineista. Opettamalla koira siihen että aina juostaan täydessä varustuksessa, koira oppii odottamaan, että laitetaan mantteli ja koppa, ne tarkoittavat jotain kivaa. Kun suorituksen jälkeen otetaan varusteet pois, taas odotellaan kunnes laitetaan varusteet takaisin.

Hihnassa kulkemisen lisäksi olisi hyvä harjaannuttaa koira olemaan mahdollisuuksien mukaan haukkumatta, siis hihnassa ei möykätä. Tiedän, että monelle se on vaikea paikka kun viehe on vieressä ja kohta juostaan niin into vaan puskee päälle, ei haukkuminen haittaa, mutta jos edes hieman rauhallisemmin.

Luoksetulo ja kytkemisen odottaminen nopeuttavat päivän kulkua. Esimerkiksi kolmessa lähdössä joudutaan kussakin odottamaan 20-25min koiran kiinnisaamista niin päivä venyy tunnilla. Kun päivän pituus on muutenkin 12-14h (maastokoe) niin eihän se kivaa ole, kenellekään. 

Toinen esimerkki seis-komennon käytöstä ja luoksetulosta voidaan ottaa näyttelystä. Tulet paikalle autolla ja koira karkaa autosta ja juoksentelee parkkipaikalla kun muutkin ovat jännityksissään tulossa näyttelyyn. Selkeä vaaranpaikka.

 

Viehevarmuus, viehevarmuus, viehevarmuus

Aiheesta olen kirjoittanut ihan oman tekstin.  Viehevarmuus ilmenee koiran määrätietoisena ja tinkimättömänä sekä rodunomaisena metsästyksenä tavoitteena saada saalis (=viehe) kiinni. Kun koira on viehevarma, helpottuu muiden osa-alueiden harjaannuttaminen erittäin paljon

Aivan aluksi tehdään viehe, vaikka muovipussista suikaloimalla. On hyvä jos viehe rapisee. Heiluttamalla ja rapisuttamalla viehettä kiinnitetään koiran huomio, kun koira tulee tutkimaan viehettä niin heti palkataan. Palkkaamiseen kannattaa käyttää ns. sunnuntainamia/vast eli sellaista minkä vuoksi koira on valmis tekemään melkein mitä tahansa. Palkka pitää koiran kaivaa vieheestä, nami kädelle ja viehe siihen päälle. Kun on pari kertaa saatu reaktio niin pidetään tauko, alkuvaiheessa voi tehdä toisen kerran muutaman tunnin päästä. Ensin tehdään sisällä, eri huoneissa, sitten pihalla, lenkillä ja muissa yllättävissä paikoissa. Pari toistoa 1-2 kertaa päivässä, useamman viikon ajan, oikeastaan koiran koko kilpailu-uran ajan.  Katso blogista oma, pidempi kirjoitus aiheesta.

Sitten pari vinkkiä. Vieheellä leikkiminen: älä koskaan työnnä viehettä tai lelua koiran naamaan, vaan aina poispäin, niin koira tavoittelee viehettä/lelua. Kun koira palaakin vieheeltä omistajan luo, älä ota kontaktia vaan kiiruhda vieheen luo, kilpailkaa vieheestä, muutaman kerran jälkeen koira jää odottamaan vieheelle taistelua/leikkiä. Taisteluleikit: anna koiran voittaa, lähde karkuun ja anna koiran jahdata itseäsi ja tulla tyrkyttämään lelua sinulle – ei toisin päin.


Kunnon kohottaminen

Lajinomainen treenaaminen vaatii hyvän peruskunnon. Siis sellaisen fyysisen ja henkisen kunnon, että jaksaa minimissään juosta maastokokeessa 2x900m. Maastorata sisältää kiihdytyksiä, jarrutuksia, suunnan muutoksia yms kivaa, koiran lihasten, nivelten jne on kestettävä se rasitus. Kokemuksesta voin sanoa, että kolmas rissa kertoo koirasta paljon.

Puhun usein pakkotahtisesta liikkumisesta.  Sillä tarkoitan sellaista treeniä jossa koiraa rasitetaan sen epämukavuusalueelle. Kun lauma on tarhassa/montulla/pellolla/vast vapaana, niin yleensä yksi on jänis ja muut jahtaavat sitä. Hetken kuluttua, ikäänkuin merkistä homma pysähtyy ja lauma levähtää hetken kunnes valitaan seuraava jänis ja taas mennään. Lopuksi lauma makaa auringossa...

Kun lauma pysähtyy, koirilla on vielä sellaset 20 pinnaa voimia ja energiaa jäljellä jotta 1) päästään tarvittaessa pakoon tai 2) päästään tarvittaessa saaliin perään. Pakenemisessa ja saalistuksessa  vedetään sitten viimeiseen tappiin saakka. Katso blogista oma, pidempi kirjoitus aiheesta.


Koordinaatio ja motoriikka

Oleellisena osana juoksupuuhastelua on kääntyminen vieheen perässä, niin radalla kuin maastossakin. Varsinkin nuoren koiran tulee harjoitella kääntymistä, siis sitä missä ne jalat oikeastaan ovatkaan. Harjoittelun tarkoitus on saada koirat ymmärtämään, miten täydessä vauhdissa kääntyillään saaliin perässä. 

Vapaviehe on halpa ja tehokas väline opettaa koira kääntymään kontrolloidusti. Vapaviehe nimensä mukaisesti tehdään onkivavasta, narusta ja muovipussista/vast. Vapavieheellä ei pyöritetä ympyrää. Vapavieheellä EI opeteta nopeutta. Vapavieheellä opetetaan ja harjaannutetaan koordinaatiota ja motoriikkaa sekä viehevarmuutta. Katso blogista oma, pidempi kirjoitus aiheesta.

Muistakaa, että koiran tulee osata painella kovaa ja kääntyä jyrkästi myös märällä nurmikolla. Älä välttele kostean kelin treenejä, koska koira ei muuten opi tulkitsemaan erilaisten alustojen liukkautta. Treenit erilaisilla alustoilla opettavat koiraa lukemaan maastoa ja sopeuttamaan oman tekemisen juoksupohjan mukaan.

Älä pelkää koirasi kaatumista. Kun pennut ja nuoret koirat leikkivät ja jahtaavat toisiaan, usein joku kaatuu. Loukkaantumisiakin voi toki sattua, mutta nurin meno voi näyttää pahemmalta kuin onkaan ja se myös opettaa koiralle tärkeitä taitoja kaatua niin, että kroppa säilyy ehjänä. Jos kaatumisten tai törmäysten pelossa koiraa ei päästetä nuorena riehumaan kavereiden kanssa, voi kropan käyttö kaatumistilanteessa jäädä oppimatta ja tosipaikan tullen loukkaantuminen voi olla jo vakavampi juttu.


Reagointi ja lähtönopeus

Tassuvieheellä voidaan koiraa harjaannuttaa reagoimaan nopeasti vieheen liikkeeseen. Sillä voidaan myös harjoittaa lähtönopeutta. Tassuviehe rakennetaan maakiilasta, kumiköydestä ja vieheestä.

Tassuvieheen käytössä tulee olla varovainen, kumiköyteen varastoituu paljon energiaa venytettäessä. Koirat ovat kyllä aika innoissaan kiihdytyksistä. Katso blogista oma, pidempi kirjoitus aiheesta.


Lihashuolto

Muista pitää koiran lihaksistosta hyvää huolta. Tämä ei välttämättä tarkoita säännöllisiä hierontakäyntejä (joka ei ole pahitteeksi nekään), vaan sitä, että nopeita spurtteja ja revittelyjä edeltää aina huolellinen lihasten lämmittely. Suoritusta taas seuraa huolellinen palauttelu, joka tarkoittaa rauhallisempaa lenkkiä, jossa maitohapot pääsevät poistumaan koiran lihaksistosta. Muista myös, että lihas kasvaa levossa, joten anna koirallesi riittävästi myös lepopäiviä.


Lopuksi

Vielä ei ole välttämättä tarvinnut käydä radalla, vaan kaikki harjoitteet voidaan tehdä omalla pihalla, koirapuistossa (kunhan ei ole muita koiria paikalla!), lenkin varrella, jne. On hyvä vaihdella paikkaa, niin koirakin oppii seuraamaan tilannetta ja reagoimaan nopeasti. Tosin on otettava huomioon, että kun koiran havainnointi ja reagointi nopeutuu, pitää handlerinkin havaita peurat, puput ja oravat nopeasti ja kaukaa.

Koiran treenaaminen kotona helpottaa oppimista, kun kotona harjoitustilanne voidaan rauhoittaa muulta häiriöltä. Koiran ei tarvitse keskittyä mihinkään muuhun. Ihan ensimmäiset kerrat kerhon harjoituksissa menevät totutteluun ja haisteluun, kun paikka on tuttu, voidaan aloittaa treenaaminen radalla. Kun koira on tottunut tekijä, niin eipä vieheen jahtaamista haittaa oikeastaan mikään.

Nämä ajatukset on koottu theTorstaitiimin teemoista harjoituskaudelta, lisäksi tiimi on osallistunut tekstin tekemiseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi omalla nimellä jos ei erikseen kanssani ole muuta sovittu