torstai 5. lokakuuta 2023

Tassuvieheestä

Tassuvieheeksi sanotaan kumiköydestä tehtyä harjoitusvälinettä, jolla harjoitutetaan koiralle nopeaa reagointia vieheen liikkeeseen eli lähtöä sekä kasvatetaan huippunopeutta.

Tassuvieheellä treenaaminen

Lämmittele ennen harjoitusta ja jäähdyttele harjoituksen jälkeen koira hyvin

Tee aluksi vain muutama veto, esim 3-5, ja lopeta kun koiralla on hauskaa, näin seuraavalla kerralla into on heti päällä.

Treeninä voisi olla 3-4 päivänä viikosta, 5-7 vetoa tai miten koira vastaa harjoitukseen, ei kuitenkaan yli 10 vetoa kerralla. Voit tehdä esim 3-5 vetoa ja käydä kävelemässä ja verryttelemässä ja sitten toinen setti.

Idea tässä on kehittää huippunopeutta, eli koira kiihdyttää koko matkan. Tassuviehepäivinä kannattaa välttää muuta kovaa treeniä, palauttavat lenkit ja kävelyt on hyviä…

Tee 3-4 viikkoa tällä lailla ja sitten 2-3 viikkoa muuta treeniä ja normaalia lenkitystä, sitten uusi setti.  


Tassuvieheen rakentaminen

Materiaaliluettelo:

• maakiila, kuvan kierre on tarkoitettu koirien hihnan maakiinnitykseen ja toimii tässä hyvin. Jos käytät vaarnaa niin varmistu että se on riittävän pitkä jotta se pysyy varmasti maassa
• kapula, kapulana on hyvä käyttää palveluskoirille tarkoitettu palkkaamiskapulaa, koska se ei riko koiran hampaita tai suuta
• kumiköysi: esimerkiksi Puuilo myy kumiköyttä eri vahvuuksina, yleensä pienille roduille riittää 6mm paksu, mutta voi käyttää myös 8mm paksua. pituus riippuu koirasta, sellainen 12-15 metriä riittää. HUOM: kumiköysi venyy noin kaksinkertaiseksi
• haka: haka sidotaan kumiköyteen ja kiinnitetään sitten maakiilaan. Hakan tulisi olla lukittavaa mallia (ns. merihaka), jotta se ei vahingossakaan aukea.

Viimeisessä kuvassa näkyy koko paketti: maakiinnitys, kapula, kumiköysi
















Rakentaminen

Kun olet hankkinut sopivan pätkän kumiköyttä, polta päät jotta köysi ei purkaannu käytössä. Sido sitten toinen pää hakaan, varmistu että solmu varmasti pitää, esim niin että teet tiukan solmun, laitat nippusiteellä päät yhteen ja teet pari tiukkaa solmua lisää, päälle joko eristysnauhaa tai kutistesukkaa.

Sido toinen pää kapulaan samalla tavalla

Kiinnitä haka maakiilaan, ja sinulla on tassuviehe

Tassuvieheen käytössä huomioitavaa

TASSUVIEHE ON VAARALLINEN LAITE

Kumiköyteen sitoutuu paljon energiaa ja jos kapula pääsee ampaisemaan ihmistä tai koiraa päin niin se rikkoo ihan varmasti jotain.

Ruuvaa tai lyö maakiila niin syvälle että se on maan tasalla, näin koira ei pääse rikkomaan tassuaan kiilaan


ÄLÄ KOSKAAN MILLOINKAAN TAI EDES SILLOIN TAISTELE KOIRAN KANSSA KAPULASTA


Kävele köyden päällä kohti koiraa niin kapula ei satu jos ja kun koira venyttää köyttä ja päästää irti. Kun olet alle metrin päässä koirasta voit tarttua köyteen.

Venytä köyttä, aluksi jonkin matkaa jotta koira oppii mistä on kyse ja päästä irti, koira ampaisee perään….

Lopulta voit venyttää loppuun asti ja koira on aivan täpinöissään….






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi omalla nimellä jos ei erikseen kanssani ole muuta sovittu