maanantai 30. tammikuuta 2023

Vapavieheestä

julkaistu ensimmäisen kerran Saluki-lehdessä elokuu 2021

Vinttikoirien juoksupuuhastelussa, varsinkin maastokokeessa, korostuu kuinka koira kääntyy. Siis millainen koordinaatio ja motoriikka koiralla on, miten koira pystyy muuttamaan kulkusuuntaansa menettämättä vauhtia tai liikkeen kontrollia. Vapaana laumassa juostessaan koirat kääntyilevät hienosti ja puikkelehtivat toistensa lomitse. Vaikka meille puuha näyttäytyy singahteluna ja kääntyilynä ympäriinsä niin tosiasiassa koira kuitenkin päättää pari kolme askelta etukäteen milloin kääntyy. Päätöksen jälkeen koira kääntyy laukan sopivassa vaiheessa kun jalat ovat siten, että käännös on helppo tehdä. Mutta kun maastokokeessa ratamestari ja vieheenvetäjä päättävät koska on käännyttävä, olkoon laukan vaihe mikä tahansa. 

Kun koira on saatu joltisenkin viehevarmaksi ja peruskuntoakin kasvatettua, on aika aloittaa kääntymisen harjoittelu. Vapaviehe on halpa ja tehokas väline opettaa koira kääntymään kontrolloidusti. Vapaviehe nimensä mukaisesti tehdään onkivavasta, narusta ja muovipussista/vast (kts: https://quetshadee.com/vapaviehe/ ). Noin 7m on hyvä mitta vavalle ja 120-150cm narulle, vavan käsittelyä kannattaa (=pitää) harjoitella ensin ilman koiraa.

Vapavieheellä ei pyöritetä ympyrää. Vapavieheellä EI opeteta nopeutta. Vapavieheellä opetetaan ja harjaannutetaan koordinaatiota ja motoriikkaa sekä viehevarmuutta. Kuvassa on piirretty vavan kärjen liike punaisella pilkkuviivalla. Samalla kun vavan kärki piirtää kuviota, treenari etenee sinisen viivan suuntaan. Koira kääntyy koko ajan poispäin treenarista.  Jos treenari seisoo paikallaan ja tekee vavalla isoa kaarta niin silloin opetetaan koiraa oikomaan. Suuntaamalla treenarin liike eteenpäin ja pitämällä vavan kärjen liike 3-5 metriä leveänä, opetetaan koiraa seuraamaan tarkasti viehettä.



Ennen harjoittelua tulee koira lämmitellä erityisen hyvin. Harjoitus rasittaa niveliä ja jänteitä erittäin paljon. Harjoitusalueen pohjaan on myös kiinnitettävä huomiota, lyhyt ruohikko, pehmeä hiekka tai muu turvallinen ja pitävä alusta on hyvä.


Ainakin aluksi, ennenkuin treenari tottuu välineen käyttöön, kannattaa ottaa kaveri mukaan. Kaveri laskee koiran vieheen perään. Treenari sovittaa liikkeen koiran vauhtiin siten, että koira on koko ajan kääntymässä. Tällä varmistetaan ettei koiran nopeus kasvaa liikaa ja koiralla on tosiasiallinen mahdollisuus kääntyä.  Kerralla tehdään 3-5 käännöstä ja lopussa koira saa vieheen kiinni.


Vapa ei kestä koiran vetoa, vaan se menee poikki. Lasikuituvavasta irtoaa helposti läpinäkyviä ja teräviä säleitä, joita on vaikea löytää, mikäli ne menevät ihon alle. Siispä ennenkuin koira saa vieheen kiinni, voi vavan singauttaa eli heittää taaksepäin ja ottaa kiinni narusta. Liikettä kannattaa harjoitella ilman koiraa!


Kerrallaan harjoitus kestää 3-5 käännöstä eli 10-20 sec. Vieheen retuuttamisen jälkeen voi tehdä toisen setin. Harjoitus on raskas ja koira väsyy tosi paljon. Siksi 2-3 settiä riittää harjoitukseksi. Loppuun hyvä jäähdyttely. Samana päivänä ei kannata tehdä muuta harjoitusta, palauttava kävely/vast toki pitää tehdä.


Aloittelevalle ja nuorelle koiralle tulee harjoitus jaksottaa muun treenin lomaan. Yhtenä päivänä tehdään viehevarmuusharjoituksia, toisena vapaviehettä ja kolmantena taas jotain muuta. Harjoitusviikkoon pitää myös sisällyttää lepoa jotta koira palautuu ja mielenkiintokin pysyy parempana. Harjoitukset voi myös jaksottaa siten, että yksi viikko kolmena päivänä vapatreeniä, seuraavalla viikolla viehevarmuustreeniä kolmena päivänä, jne. Joka viikko 2-3 päivänä muuta harjoittelua ja 1-2 lepopäivää. Kasvattajalta kannattaa kysyä neuvoja ja kerhojen harjoituksissa puhua treenareitten kanssa. 


Ohessa pari kuvaa vapavieheestä:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi omalla nimellä jos ei erikseen kanssani ole muuta sovittu