perjantai 26. toukokuuta 2023

Hajatelmia lämmittelystä ja jäähdyttelystä

 25.5.2023 Aloittelijatreenien teemana lämmittely ja jäähdyttely


Jokainen harrastaja varmastikin toivoo, että oma koira tekee parhaan mahdollisen suorituksen, saa suorituksen aikana irti sen mitä on mahdollista saada ja palautuu suorituksen jälkeen. Olkoon sitten kyse koe- ja kilpailusuorituksesta tai treenistä tai vaikkapa kavereiden kanssa höntsäilystä koirapuistossa/vast.

Suoritukseen vaikuttaa moni seikka, en niitä tässä käy luettelemaan. Otan esille kuitenkin suoraan suoritukseen vaikuttavan lämmittelyn ja suorituksesta palautumiseen vaikuttavan jäähdyttelyn.

Lämmittelyn tarkoitus on valmistaa elimistö kestämään tuleva rasitus. Lämmittelyllä ei väsytetä koiraa. Koira tunnistaa paikat joissa tapahtuu jotain mukavaa, viimeistään silloin  kun käännytään autolla radalle  menevälle tielle tai lähestytään maastokoepaikkaa. Kiihko autossa nousee, ja riippuen koirasta saattaapi äänikin lisääntyä. Saavuttaessa kohteeseen joudutaan odottelemaan omaa vuoroa, on ilmottauttumista, eläinlääkärintarkastusta, arvontoja, jne. Ja koira odottelee autossa, jännittyneenä ja innoissaan. 

Kun oma vuoro lähestyy, lämmitellään koira. Siis otetaan koira autosta, laitetaan mantteli ja muut varusteet saataville. Koirahan on jo innoissaan, joten tärkeintä on saada odottelun aiheuttama jäykkyys ja puutuminen pois, siis lämmitellään sopivasti. Mikä on sopivasti, riippuu kokonaan koirasta. Toisille riittää 500 - 1000m kävelyä ja kevyttä hölkkää, joillekin on tehtävä enemmän. On kuitenkin huomattava, ettei väsytetä koiraa eikä tuhlata turhaa energiaa lämmittelyn aikana. Jos koira esim vetää kovasti, tekee se lihaksillaan aikamoista työtä, ja kuluttaa energiaa. Opiskelemalla oman koiran käyttäytymistä, löytyy sopiva määrä. Homman juju on taata koiralle paras mahdollisuus ehjään ja hyvään suoritukseen.

Sitten tehdään se mitä varten on tultu: lähtö radalla tai maastossa tai treeni...

Suorituksen jälkeen koira jäähdytellään. Jäähdyttely alkaa jo matkalla pois suorituspaikalta. Siirtymiset reippaasti autolle, jossa otetaan ylimääräiset varusteet pois ja annetaan koiran juoda. Jäähdyttelyyn auttaa myös tassujen, vatsan alueen ja kylkien sekä kaulan valelu viileällä vedellä. Turkin kastelua tulee välttää, vaikka aluksi vesi viilentää, niin lämmetessään siitä tulee lämmin vesihaude koiran ympärille. Sitten mennään kävelylle, aluksi reippaammin että elimistö alkaa poistaa kuona-aineita kehosta. Pikkuhiljaa hiljennellään vauhtia että koira kävelee rauhallisesti ja hengitys tasaantuu. Läähättämällä koira poistaa lämpöä elimistöstä, mutta samalla myös pyrkii saamaan riittävästi happea jotta verenkierto poistaa kuona-aineita ja vie polttoainetta lihaksille.

Aikaa ja matkaa kuluu taas riippuen koirasta, toisille riittää vähempi, toiset tarvitsevat pitemmän lenkityksen.  Koiralle annetaan myös nestettä. Jäähdyttelylenkin jälkeen koiran tulisi olla hyvin lähellä rauhallista normaalitilaa.

Ja jos juostaan finaalit, niin sama uudestaan. 

Muutaman tunnin päästä koiralle tarjotaan proteiinipitoista ruokaa ja kotona tehdään vielä palauttava kävelylenkki. Ruuasta kannattaa keskustella kasvattajan kanssa sekä tutustua alan kirjallisuuteen ja kirjoituksiin.

Tärkeintä lämmittelyssä ja jäähdyttelyssä on se, että ne tehdään. Jokainen koira on omanlaisensa ja parhaan tavan oppii tekemällä ja opskelemalla omaa koiraansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi omalla nimellä jos ei erikseen kanssani ole muuta sovittu