torstai 11. toukokuuta 2023

Kun koira ei anna kiinni...

 11.5.2023 Aloittelijaharjoitusten teema: Kun koira ei anna kiinni. Eeva Heikkerö kertoi mitä voisimme tehdä ja kokeilla. Ohessa Eevan teksti:

Mitä tehdä, kun koira ei anna kiinni ja kerta kerralta ongelma vain pahenee? Kun hihna kaivetaanesiin vieheen jahtaamisen, koirapuistoilun tai muun vapaana suoritettavan rallattelun  päätteeksi, koiran korvat menevätkin luimuun ja sen katse alkaa hakee paikkoja mihin voisi väistää lähestyvää omistajaa. Ongelma on ratkaistava ensin ja luoksetulosta saatava iloinen juttu! Luoksetulo on yksi tärkeimmistä asioista mitä koiran tulisi vähintäänkin osata. Vaikka koiralle ei olisi tarvetta opettaa mitään muita temppuja tai käskyjä, on kuitenkin jo koiran turvallisuuden kannalta tärkeää, että se tulisi tilanteessa kuin tilanteessa kutsusta luokse.

Pentua kannattaa ulkoiluttaa mahdollisuuksien mukaan paljon vapaana. Alle viiden kuukauden
ikäistä pentua ei koske laki kiinnipitoajasta. Helpointa on luoda koiralle luoksetulosta vahvasti
mukava asia heti alusta alkaen. Tätä ajatusta on myös ylläpidettävä, muuten sen hohto heikkenee. Tämä meiltä usein unohtuu. Hihna yleensä aktiviteetin päätteeksi tarkoittaa enenevässä määrin kaiken kivan loppumista ja lähtöä autoon tai kotiin.

Jos pentu on ahne, käytä luoksetulon harjoittelussa nameja, joita se ei voi vastustaa. Toisille voi toimia paremmin lelu, varsinkin liikkuva lelu tai taisteluleikit. Jos koira kiinnostuu vieheestä, se taatusti leikkii myös lelulla. Anna pennun voittaa ”köydenveto” ja lähde itse karkuun, niin saat sen tuomaan lelun taas sinulle. Mikäli lelu on niin kiva, että koira haluaa omia sen itselleen, samanlaisia leluja on hankittava kerralla kaksi. Yleensä se, joka on toisella hallussa, on aina kuitenkin kivempi kuin oma. Tee yhdessä leikkimisestä maailman hauskin juttu. Pidä kuitenkin leikit riittävän lyhytkestoisena; on paras lopettaa silloin, kun se on kaikkein hauskinta (huom! tämä asia pätee myös muuhunkin treenaamiseen). Älä kuitenkaan lopeta leikkiä koiran kytkemiseen, vaan leikki voi jatkua vielä vähän kytkemisen jälkeen, jolloin hihnan kytkemisestä seuraakin vielä jotain kivaa.

Äänensävyllä on iso merkitys. Koiran mielikuvan omistajan luo tulemisesta täytyisi olla positiivinen ja kiukkuista luoksetulokäskyä ei kenenkään tee vapaaehtoisesti mieli noudattaa. Huolehdi siitä, että koiraa kutsuessasi olet aidosti iloinen ja positiivinen. Luoksetulokutsua opetellessa koiran nimeä ja kutsusanaa kannattaa käyttää silloin, kun teho on paras mahdollinen ja koira oletettavasti voisi kutsuun reagoida. Ei siis silloin kun koirasi juuri leikkii hippaa koirapuistossa muutaman hyvän kaverin kanssa tai kun koira on juuri löytänyt mielenkiintoisen hajun.

Jos koirasi tulee luokse kutsusta, mutta juokseekin aina ohi, eikä näin ollen anna ottaa kiinni älä lähde koirasi perään. Tämä on koiralle hauska ”ota kiinni, jos saat” -leikki, joka kerta kerralla vahvistaa tällaista toimintaa. Jos koirasi juoksee ohitsesi, lähde itse juoksemaan toiseen suuntaan, jolloin koira lähteekin sinun perääsi. Palkitse, kun koirasi tulee luoksesi.

Koiraa ei myöskään kannata huijata rapistelemalla vaikka kuivaa puun lehteä nurmikolla tai
teeskennellä että sinulla olisi jokin herkkupala, vaikka ei olekaan. Se voi tehota kerran, mutta ei tee luoksetuloa jatkossa ainakaan houkuttelevammaksi. Muista, että on aina tehokkaampaa lähteä koirasta poispäin, vaikkapa vähän karkuun tai piiloon, kuin jahdata koiraa ympäri pihaa. Älä missään tapauksessa rankaise koiraa siitä, ettei se tullut kutsusta luokse sitten, kun saat sen vihdoin kiinni! Tällaisella käytöksellä vain saamme tehtyä luoksetulosta negatiivisen asian, eikä koira seuraavalla kerralla tule senkään vertaa.

Kun ruokakuppi on tyhjä, namit taskusta loppuu tai lelu laitetaan pois, usein me ihmiset levitellään käsiämme ja kerrotaan koiralle pahoitellen ”nyt loppui”. Sama tunnelma taitaa usein olla silloin, kun hihna kytketään. Koira kutsutaan luo ja ehkä palkataan vielä luoksetulosta herkkunameilla, mutta sen jälkeen napsautetaan vain hihna kiinni ja lähdetään autolle. Meidän pitäisi kääntää ajatus päinvastoin; aina kun hihna kytkettäisiin, olisi luvassa jotain hauskaa. Kun saadaan iskostettua tämä omaan päähämme, se on helpompi ottaa käytäntöön koiran kanssa. Kun hihna napsahtaa kiinni, seuraa herkku tai leikkihetki. Jos vinttikoira innostuu vieheestä, ei mikään estä palkkaamasta sitä toisella, taskusta löytyvällä vieheellä, vaikkapa aidolla kaninkarvalla, josta voidaan vähän taistellakin yhdessä. Yhdessä leikkiminen parantaa hurjasti omistajan ja koiran suhdetta!

Vapaana ulkoillessa voidaan harjoitella esimerkiksi niin, että koira saa mennä vapaana, sitten se kutsutaan luokse, palkataan luoksetulosta pienemmällä herkulla ja kytketään hihnaan ja palkitaan tästä isolla herkulla tai leikillä. Leikin lopuksi päästetään koira vapaaksi, ajatuksena aiemmin mainittu ”nyt loppui”. Kutsutaan luo kytkemättä, palkitaan luoksetulosta muutaman kerran ja sitten taas kytketään hetkeksi ja palkataan siitä ruhtinaallisesti. Todella hyvät herkut ja lempilelu mukaan! Kun luoksetuloa aletaan harjoittelemaan tai sitä halutaan vahvistaa, kannattaa koira palkita jokaisesta luoksetulosta, kun se tulee täysin vapaasta omasta tahdostaan luoksesi. Tyhjä koirapuisto on oivallinen paikka treenata tällaisia luoksetuloja!

Jos koira ei anna treenipaikalla kiinni, on katsottava peiliin ja palattava luoksetuloharjoituksissa helpommalle tasolle, jossa on vähemmän häiriöitä. Älä lannistu tai luovuta, vaan mieti, mikä on juuri sinun koirallesi mieluisin palkka ja palaa harjoittelemaan luoksetuloa suunnitelmallisemmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi omalla nimellä jos ei erikseen kanssani ole muuta sovittu